Beyond 2023 – HETiA/ΣΕΚΕΕ: Η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες
Οι ελληνικές εταιρείες παράγουν καινοτομία και τεχνολογία – Τι λένε στον ΟΤ οι επικεφαλής του ΣΕΚΕΕ και της HETIA
Μήνυμα ότι η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες στο ευρύτερο κομμάτι του επιχειρείν έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, Μάνος Μακρομάλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), Μανώλης Ζερβάκης.
Μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Μακρομάλλης ανέφερε πως τα μέλη του ΣΕΚΕΕ παράγουν καινοτομία και οι εταιρείες του Συνδέσμου αναπτύσσουν – μεταξύ άλλων καινοτόμες λύσεις στο 5G, και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας. «H καινοτομία ωρίμαζει και ως έννοια. Το 2011 είμασταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το θέμα. Πλέον, οι πολιτεία και οι φορείς επικεντρώνονται στην καινοτομία, η οποία ωριμάζει και ο επιχειρηματικός κόσμος δέχεται την κατάλληλη συνδρομή».
Από την πλευρά του ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε πως η Ενωση ξεκίνησε το 2005, με στόχευση στους ημιαγωγούς, ενσωματωμένα συστήματα, στο λεγόμενο Internet of Thing και γενικότερα στις ψηφιακές τεχνολογίες. «Τα μέλη μας παράγουν καινοτομία στην Ελλάδα με στόχο την παγκόσμια αγορά. Οι εταιρείες που είναι στην Ελλάδα είναι πάνω από 50 και είναι μέλη στην ΗΕΤΙΑ. Μέλη της ένωσης δεν είναι μόνο ελληνικές εταιρείες, ενώ συμφωνώ και εγώ πως το οικοσύστημα είναι πιο ώριμο από ποτέ. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν τεχνολογία στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να τις βοηθήσουμε να βγουν και εκτός Ελλάδας», τόνισε
Σύμφωνα με τον κ. Μακρομάλλη, «η Ελλάδα είχε πάντα μεγάλα μυαλά και πλέον βλέπουμε ένα πάγωμα στο Brain Drain, στους ανθρώπους δηλαδή που φεύγουν προς τα έξω. Με τον κορωνοϊό αλλαξαν τα εργασιακά μοντέλα, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να δουλευέι από την Ελλάδα για εταιρεία του εξωτερικού. Εχει αναστραφεί το brain drain».
Σε ερώτηση για τις εταιρείες – «Μονόκερους», ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ έφερε ως παράδειγμα τη VIVA. «Είναι οι εταιρείες που φτάνουν σε κεφαλοποίηση το 1 δισ. Δεν είναι έκπληξη οι μεγάλες αγορές στην Ελλάδα. Πλέον, δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν στην Ελλάδα. Καταλαβαίνουν το value οι ξένοι και αξίζει να επαναλάβουμε ότ έχουμε εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό».
Ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να δούμε μαθήματα τεχνολογίας από το Δημοτικό. Ηδη σε ορισμένα σχολεία βλέπουμε να σχολούνται με την ρομποτική. Ενα παιδί Δημοτικού έχει πρόσβαση στην τεχνολογία. Πλέον πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα ερεθίσματα πίσω από την τεχνολογία: πώς γίνεται, πώς δημιουργείται. Με αφορμή αυτό, να πούμε ότι βλέπουμε πολλές “unicorn” εταιρείες στο gaming».
Πόλεμος ημιαγωγών
Ερωτηθείς για τον «πόλεμο των Τσιπς», ο πρόεδρος της HETIA επεσήμανε ότι είναι κάτι που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμός παντού και η ανάγκη για τσιπάκια, γνώρισε μεγάλη μεγέθυνση και λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια προέκυψαν γεωπολιτικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς ανώ του 90% των ημιαγωγών παράγεται στην Απω Ανατολή. Στην Ευρώπη είναι το 7%. Αυτό σημαίνει πως εάν κοπεί αυτή η αλυσίδα ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα έχουν πρόσβαση και θα γυρίσουν σε έναν ψηφιακό μεσαίωνα. Οπότε συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλη ήταν η εξάρτηση και ότι θα καταρρεύσει η κοινωνία αν δεν υπάρχει πρόσβαση. Η δράση για τα μικροκυκλώματα, το chips act αφορά την στρατηγική ώστε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να επιστρέψει στην Ευρώπη. Η HETIA έχει γράψει τη στρατηγική για το μέλλον, για τα επόμενα 10 χρόνια. Ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η εύρεση προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για χιλιάδες μηχανικούς στο κομμάτι των ημιαγωγών».
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε πως στο κομμάτι της τεχνολογίας είναι πολύ εμφανής η έλλεψη προσωπικού. Μάλιστα, έγινε λόγος πως στην επόμενη 5ετία θα χρειαστούν 50.000 άτομα στο κομμάτι της πληροφορικής, μόνο στην Ελλάδα.
HETiA YouTube channel:
https://www.youtube.com/watch?v=cAy0W90pRE4